Vitamín A
a karotenoidy


ARCHA / ARCHEUS / LÉKY / DLE ÚČINKU / VITAMÍNY / VITAMÍN A


Vitamín A, dehydroretinol, retinol
a provitamíny A - karoten (betakaroten), karotin, kryptoxantin

" převod jednotek a ekvivalent provitaminu:
1 RE (retinol ekvivalent) = 1 mikrogram retinolu = 6 mikrogramů
beta-karotenu = 12 mikrogramů směsi ostatních karotenů.
1 IU = 1 m. j. (mezinárodní jednotka) = 0,3 mikrogramů retinolu
= 0,3 RE
1 RE = 3,33 IU
1 mg = 3 300 IU

Vitamín A je skupina látek, které mají podobné chemické
složení a stejný mechanismus působení. Nejdůležitější z nich je
retinol (vitamin A1). Má největší vitamínovou aktivitu a používá
se k vyjádření účinnosti ostatních derivátů. Retinyl aldehyd
(retinal) a metylester retinolu mají účinnost 100%, kyselina
retinová 66%, beta-karoten 50%, 3-dehydroretinol (vitamín A2)
40%, alfa- - karoten 25%, gama-karoten 15%, kryptoxanthin 27%
a neobeta-karoten 19%. Retinol a retinal se mohou oxidací
a redukcí navzájem přeměňovat." (Podle P. Stratila)
Vitamin A existuje v různých stereoisomerních formách (cis,
trans), nachází se pouze v živočišných tkáních. Prekurzory
vitamínu A jsou provitamíny nazývané karotenoidy. Analogy
kyseliny retinové se nazývají retinoidy. Retinal (v konfiguraci
cis) je součástí fotosenzitivních pigmentů sítnice. Vzniká z
retinolu činností alkohol-dehydrogenasy. Vazbou retinalu s
opsinem vzniká rhodopsin. Dále je vitamín A důležitý pro
integritu epiteliálních povrchů celého organizmu, kde reguluje
proliferaci a diferenciaci buněk.
Dříve nazývaný faktor A se stal vitamínem počátkem století,
když ve dvacátých letech biochemik E. V. McCollum zjistil, že v
tuku rozpustná substance, získaná z tresčích jater nebo obsažená
ve vaječném žloutku nebo másle, má schopnost podporovat růst
laboratorních zvířat. Později se ukázalo, že podobnou substanci
mají některé zeleniny, zelí a špenát. Jednalo se však o
rozdílnou formu. Dnes mimořádný a důležitý vitamín A určuje
biologickou aktivitu skupiny sloučenin: retinolu, retinaldehydu
a kyseliny retinolové.
Vitamín A je rozpustný v tucích. K jeho dokonalému vstřebání
z trávicí trubice jsou nutné tuky a minerály.
V organizmu je uskladnitelný, proto není nutné se starat o
jeho každodenní příjem.
Vyskytuje se ve dvou formách: jednou je aktivní forma, která
se nazývá retinol (nachází se výlučně v potravinách zvířecího
původu), druhou je provitamímn A, který znáte jako karoten (je
obsažen v potravinách jak živočišného, tak rostlinného původu).
Vitamín A se udává v mezinárodních jednotkách (m. j. nebo UI
či IU), nověji v retinolových jednotkách (RE).
1 UI odpovídá 0,3 mikrogramům vitamínu A1 nebo 0,6
mikrogramům karotenu. Je žádoucí, aby se množství vitamínu A
většinou udávalo v RE. (1 RE vitamínu A znamená 1 mikrogram
retinolu nebo 6 mikrogramů beta-karotenu, nebo karoten
proměnitelný na 12 mikrogramů vitamínu A.
Doporučená denní dávka vitamínu A pro dospělé, potřebná pro
prevenci vzniku nedostatku je 1000 RE (= 5000 UI), běžně se
užívá 4000 - 6000 RE (20 000 - 30 000 UI) denně. Doporučená
minimální denní dávka pro ženy je 800 RE (= 4 000 UI), běžně se
však užívá 3 000 - 5 000 RE (15 000 - 25 000 UI). Po dobu
gravidity, pokud je matka zdráva, postačí minimální dávku zvýšit
o 200 RE (= 1000 UI), kojící matky potřebují navíc 400 RE
(=2000 UI). U těhotných a kojících matek u tohoto vitamínu
raději nezvyšujeme příjem nad toto minimální nutné množství.
Dobrou ochranou těhotných žen je také užívat betakaroten místo
retinolu.
U dětí se běžně dávkuje 1 000 - 4 000 RE (5 000 - 20 000 UI)
denně.
Léčebná dávka je od 15 let věku 90 000 UI (90 000 m. j.)
denně a 50 - 70 mg zinku. Tuto dávku je možné brát bez obav
jeden měsíc a po 3-denní pauze vždy znovu měsíc. Pokud máme
český výrobek s obsahem 30 000 UI (30 000 m. j.) v jedné
tobolce, pak užíváme denně 3 tobolky, pokud máme např. výrobek
firmy Natures Bounty s obsahem 8 000 UI (8 000 m. j.) v jedné
tobolce, pak užíváme denně 11 tobolek. Léčebné dávky jsou
indikovány u případů hypovitaminózy, při nemocech zraku,
prostaty, neplodnosti, průdušek a plic, infekcí sliznice a j.
MUDr. Josef Jonáš uvádí následující orientační dávkování
vitamínu A při prevenci a mírném nedostatku:
Dítě ve věku 3 měsíců až 3 let - 0,6 mg/den
Dítě ve věku 7 let - 0,8 mg/den
Dítě ve věku 10 let a dospělý - 0,9 mg/den
Obavy z předávkování jsou oblíbeným strašákem, kterým
lékaři straší pacienty, kteří se rozhodli užívat léčebné dávky
vitamínu A v rámci alternativních léčebných metod. V praxi ovšem
se mohou objevit toxické účinky vitamínu A teprve tehdy, pokud
se po několik měsíců překračuje každodenné dávka 100 000 UI
(podle různých kritérií může být toxická při dlouhodobém užívání
dávka 30 000 - 300 000 denně.) Stačí ovšem jeden - dva dny
vynechat a hladina vitamínu A i jeho zásoba v játrech se rychle
upraví. Při přestávce 72 hodin se normalizuje jakékoliv
předávkování.
Podobné riziko by vzniklo kdybychom několik měsíců pili denně
alespoň litr mrkvové šťávy. Teprve dávku 2 - 3 litry mrkvové
šťávy denně lze opravdu považovat za toxickou. Hypervitamínóze
můžeme předejít také současným braním alfa-tokoferolu (hlavní
forma vitamínu E) a zinku, které urychlují absorbci vitamínu
A v játrech a jeho využívání. Ve spojených státech braly pokusné
osoby po dobu 8 let denně 150 000 UI (150 000 m. j.) a 150 mg
zinku bez jakýchkoli potíží či příznaků typických pro
hypervitaminózu. Nebezpečná je situace pouze u kojenců, kde může
toxické příznaky způsobit už denné dávka vyšší než 200 - 500 UI
(jeden hrneček převařené nastrouhané mrkve obsahuje 15 000 UI
vitamínu A!).
Projevy toxicity - předávkování: vypadávání vlasů, nutkání na
zvracení, zvracení, průjem, olupování kůže, mlhavé vidění, kožní
vyrážky, bolest kostí, nepravidelnost menstruace, únava, bolest
hlavy, zvětšené jater.
Mnohonásobně nenasycené mastné kyseliny spolu s karotenem
pracují proti vitamínu A, pokud nejsou přítomny antioxidanty
(vitamín C, E, selen).
Pokud užíváte denně 400 UI vitamínu E, je vhodné užít nejméně
10 000 UI vitamínu A.
Při užívání antikoncepčních tablet klesá potřeba vitamínu A.
Pokud váš týdenní jídelníček obsahuje více různých druhů
potravin bohatých na vitamín A nebo jejich větší množství, není
třeba tento vitamín doplňovat.
Vitamín A se nesmí užívat zároveň s minerálním olejem. Naopak
přítomnost živočišného oleje či tuku nebo kokosvý olej jeho
vstřebání a využití zvyšují.
Vitamín A působí nejlépe společně s komplexem vitamínů B, C,
D, E, vápníkem, fosforem, zinkem a selenem.
Vitamín A chrání vitamín C před oxidací.
Vstřebávání A-vitamínu ze střeva lidí, užívajících léky proti
vysoké hladině cholesterolu, klesá. Proto by měli vitamín A
doplňovat.
Zejména při léčebných dávkách vitamínu A užívejte doplňky
vždy jen 5 dnů, potom udělejte alespoň 2-denní přestávku. Pokud
Vám léčitel navrhne 3-týdenní kůru, udělejte alespoň 7-denní
pauzu.
Vitamín A neužívejte ve velkých dávkách spolu se
širokospektrálními antibiotiky.
Vitamín A neužívejte spolu s isotretinoidem, lékem proti
akné.
Zinek neužívejte bez vitamínu A.
Neprovádějte těžkou fyzickou práci do 4 hodin po příjmu
vitamínu A, pokud chcete zajistit jeho optimální vstřebání.
Vitamíny A a D nepodávejte pravidelně svému psu nebo kočce
bez doporučení lékaře.
Nedostatek vitamínu A může způsobit ztrátu vitamínu C.
Čím pomáhá organizmu? Zlepšuje šeroslepost a zrakovou
slabost, pomáhá při léčení mnohých očních potíží. Napomáhá
tvorbě oční purpury (retinová červeň, rhodopsin)
Je faktorem růstu a diferenciace tkání - např sekrečního
epitelu. V případech nedostatku se u řasnatých výstelek
dýchacích cest, u slinných žláz, slinivky břišní a prostaty mění
epitel na skeratizované výstelky, tvořící vícevrstvé formy.
Zvyšuje odolnost proti nákaze dýchacích cest.
Zkracuje trvání nemocí.
Udržuje zdravou vnější vrstvu orgánů a tkání. Napomáhá
odstranění stařeckých skvrn.
Urychluje růst, posiluje kosti, udržuje zdravou pleť, vlasy,
zuby a dásně.
Zvětšuje a urychluje růst laboratorních zvířat.
Podporuje reprodukční funkce.
S fosfolipidy a proteiny napomáhá udržet morfologickou a
funkční jednotnost buněčných stěn, pokud se týče udržení
stability lipoproteinového složení stěn buněk a regulace jejich
propustnosti.
Aplikovaný zevně pomáhá při léčbě vrásek, akné, impetiga,
hnisajících vředů, karbunkulů a otevřených vředů. Olej s
vitamínem A,který vymáčkneme z tobolky můžeme použít na masáž
jizev.
Podporuje léčení rozedmy plic a zvýšené činnosti štítné
žlázy.

Nedostatek vitamínu A provází poruchy vstřebání tuku při
žlučníkových a pankreatických onemocněních, malabsorčních
stavech, vzácně při nedostatečném příjmu v potravě.
Nejdůležitější přírodní zdroje vitamínu A a jeho provitamínů:
Rybí tuk a tučné ryby (treska, sleď), slávky, vejce, mléko
(zejména plnotučné a smetana), játra tmavězelené listové a žluté
a oranžové zeleniny. Nejvíce betakarotenu obsahují sladké
brambory (topinambury, židovské brambory), pupalkový olej,
mrkev, kedlubnové listy, karotenový macerát, mladá pšeničná
tráva, sušené meruňky, kapusta, růžičková kapusta, kadeřavá
petržel, špenát a žluté a oranžové dýně a melouny. Menší
množství se nachází v růžových grapefruitech, mangu, meruňkách,
broskvích, petrželové nati, zeleném hlávkovém salátu
a brokolici. Významné množství se nachází také v rajčatech,
churmách (churmy-kaki), mangu, papayi, rynglích, zelí, mandlích,
lískových ořeších, slunečnicových semínkách, červené a žluté
paprice, slunečnicovém oleji, arašídovém oleji, požltovém oleji,
margarínech a másle (bývají o betakaroten obohacované). Čím
tmavější oranžové nebo zelené ovoce či zelenina jsou, tím více
beta karotenu obsahují. V zelené zelenině beta karoten překrývá
a maskuje chlorofyl. Různé množství beta karotenu bylo přítomno
v každém z osmadvaceti běžných druhů ovoce a zeleniny, které
prověřovalo americké ministerstvo zemědělství. Podle pokusů
amerického ministerstva zemědělství se beta karoten neničí
vařením. Podle Janči se betakaroten v mrkvi, pokud ji
nastrouháme a za přítomnosti tuku (např. oleje) osmahneme,
přemění na vitamín A. V každém případě je provitamín A obsažený
v zelenině konzumované s tukem lépe asimilovatelný.
Z kedlubnových listů (zejména mladých) se v USA připravuje celá
řada salátů a dalších jídel.

Vitamín A většinou můžete koupit ve dvou formách. Jedna se
vyrábí z přírodního tuku rybích jater, druhá je forma
dispergovatelná ve vodě. Preparát rozpustný ve vodě obsahuje
retinolacetát nebo retinolpalmitát a doporučuje se těm, kteří
nesnášejí olej.
V České republice je možné vitamín A koupit ve formě tobolek,
olejových kapek a ampulí, případně v tobolkách nebo kapkách
spolu s vitamínem D. Vitamín A obsahují i mnohé polyvitamínové
přípravky dovážené na náš trh.
Hotová jídla - zmrazovaná a opět ohřívaná mají nižší obsah
vitamínu A (i jiných vitamínů)
Vitamín A aktivizuje i ze zásob ve vlastních játrech podávaný
zinek (50 - 70 mg denně pro dospělého člověka) - uvolňuje
vitamín A do krve a urychluje tak procesy hojení ran, popálenin,
kůže, brzdí vývoj šerosleposti. Vit. A reguluje správné dělení
buňek a brání vzniku rakoviny. Ochranný vliv na pokožku,
sliznice, rohovku oka, ochrana proti infekci, podpora
metabolismu, vizuální funkce, stavba pokožky a některých tkání,
zvlášť očních rohovek a spojivek

Následky při nedostatku vitamínu A: náchylnost k infekcím,
poruchy metabolizmu, šeroslepost (xeroftalmie), onemocnění
očních tkaniv, vysychání, lupiny a jiné oční obtíže, náchylnost
k tvorbě nádorů (zvýšení vnímavosti ke karcinogenezi), např.
rakovině plic, zmatnění rohovky, svědění v očích, zarudnutí
víček, vyrážky a puchýřky, suchá sliznice, boláky v ústech,
urogenitální obtíže, zhoršení reprodukčních funkcí, snížení
produkce pohlavních hormonů, zmenšení, splasknutí varlat,
nezájem o sex - páření, rození mrtvých plodů, u plodu v budoucnu
ochudobnění pohlavního zrání - zmenšení "mužskosti"
- "ženskosti" (u chlapců mezi 9 a 15 roky je rovněž - ze
stejných důvodů důležitý přívod vitamínu A a zinku). Prvními
příznaky nedostatku vitamínu A je hyperkeratóza, v těžších
stavech šeroslepost, u dětí je v těžších případech zpomalen
růst s celou řadou dalších projevů. Při neadekvátním (vysokém)
příjmu retinoidů, např. při léčbě kožních poruch, se může
rozvinout hypervitaminóza A. Nejznámějším příznakem nedostatku vitamínu A je bolest očí při přechodu z šera do světla. Bolest se objeví i tehdy, když rozdíl v intenzitě osvětlení není zvlášť výrazný.
Podávání určitých dávek vitamínu A může pomoci dětem
postiženým nemocemi vyplývajícími z přítomnosti viru HIV.
Například pomáhá bojovat proti nemocem zažívacího traktu. in
časopis Veřejné zdraví, USA 95. (studie na kojencích)
"Vitamin A je rozpustný v tucích, je v organismu
uskladnitelný a působí jako antioxidant - zabraňuje oxidaci
mastných sloučenin. V tobolkách je aktivní forma vitamínu
A - Retinol, která se jinak nachází výlučně v potravinách
živočišného původu. K jeho dokonalému vstřebání z trávicí
trubice jsou nutné tuky a minerály.
- pomáhá zlepšovat šeroslepost a zrakovou slabost, je vhodný při
léčení očních potíží
- zvyšuje odolnost proti nákaze cest dýchacích a zkracuje trvání
nemoci
- urychluje růst, posiluje kosti, udržuje zdravou pleť, vlasy,
zuby a dásně
- spolu s vitamínem E chrání plíce před znečištěním ovzduší
- kouření snižuje obsah vitamínu A a C v těle
- retinol brání před infekcí tuberkulózy u lidí i zvířat
- retinol pomáhá organismu ubránit se infekci sliznice,
pokrývající dýchací ústrojí, žaludeční trakt a urogenitální
cesty.
- stres je prostřednictvím brzlíku faktor urychlující spalování
retinolu v těle
- udržuje zdravou vnější vrstvu orgánů a tkání
- napomáhá odstranění stařeckých skvrn
- podporuje léčení rozedmy plic a zvýšené činnosti štítné žlázy
- s vitamínem E chrání proti nádorům, např. proti rakovině plic
Výrobek firmy Walmark obsahuje 6000 I.U. vitamínu A, sójový olej
- 153,4 mg, želatinu - 90 mg (želatina z řas, např. agar asi také podporuje vstřebání a využití mnoha živin - podle Cayce), glycerin 40 mg. Nevhodné pro děti do 3
let. Jako doplněk výřivy 1 tobolku denně)

Vitamín A má zásluhu na pružnosti pleti, vlasům zachovává
lesk a zabraňuje jejich předčasnému šedivění. Rovněž působí
proti nadměrnému vysychání pokožky a omezuje tvorbu vyrážek.
Vitamín A, případně jeho provitamín karoten je bohatě zastoupen
v rajčatech, paprice, špenátu, mrkvi, petrželi, hlávkovém
salátu, mléce, másle a žloutku.
"Vitamin A - retinol - v tucích rozpustný vitamin s velmi
důležitými funkcemi. Funkci vitamínu A má vlastně několik látek.
Tzv. vitamin A1 neboli retinol, dále vitamín A2, což je
3-dehydroretinol, kyselina retinová a retinal. Vitamín
A existuje v různých stereoisomerních formách (cis, trans),
nachází se pouze v živočišných tkáních. Prekurzory vitaminu
A jsou provitaminy nazývané karotenoidy. Analogy kyseliny
retinové se nazývají retinoidy. Retinal (v konfiguraci cis) je
součástí fotosenzitivních pigmentů sítnice. Vzniká z retinolu
činností alkohol dehydrogenasy.Vazbou retinalu s opsinem vzniká
rhodopsin. Dále je vitamin A důležitý pro integritu
epiteliálních povrchů celého organizmu, kde reguluje proliferaci
a diferenciaci buňek. Zdá se, že nedostatek vitaminu A zvyšuje
vnímavost ke karcinogenezi. Nedostatek vitaminu A provází
poruchy vstřebání tuku při žlučníkových a pankreatických
onemocněních, malabsorbčních stavech, vzácně při nedostatečném
příjmu v potravě. Prvními příznaky nedostatku vitaminu A je
hyperkeratóza, v těžších stavech šeroslepost, u dětí je
v těžších případech zpomalen růst s celou řadou dalších projevů.
Při neadekvátním (vysokém) příjmu retinoidů, např. při léčbě
kožních poruch), se může rozvinout hypervitaminóza A. Nejčastěji
k ní dojde u dětí, kdy jim rodiče dávají příliš vysoké dávky
tohoto vitamínu, a to bez současného podání zinku, který
umožňuje jeho využití. Před předávkováním chrání také vitamín C,
který je nejlépe podávat rovněž současně s vitamínem A. Při
podávání provitamínu A (betakarotenu) předávkování vitamínem A
nehrozí. Např. denní konzumace 7,5 mg (25 000 jednotek) retinolu
u dětí vede během jednoho měsíce k toxickým projevům. Příznaky
chronické hypervitaminózy A zahrnují kožní léze (deskvamace
kůže, dermatitida), poruchy růstu vlasů, vypadávání vlasů,
bolesti kostí, anorexii, předrážděnost, hemoragii. Léčba spočívá
ve vysazení retinoidů, většina příznaků mizí během jednoho
týdne. Denní potřeba vitaminu A je 5000 jednotek u můžů a 4000
jednotek u žen. Vitamin A se po podání p.o. absorbuje aktivním
transportem, a to téměř dokonale. Estery retinolu jsou
z cirkulace vychytávány játry, kde je vitamin A skladován
v dostatečném množství. Z jater uvolněný retinol se váže na
globulin v plasmě, a to přibližně z 95%. V cílových tkáních je
retinol oxidován na retinal (sítnice) či kyselinu retinovou.
Terapeuticky se vitamin A podává při jeho skutečném nedostatku
nebo na podporu metabolických a regeneračních procesů, růstu,
imunity a jako antioxidant. Zvýšená potřeba je v těhotenství,
při laktaci a u dětí. Dále mívá vitamin A příznivý efekt
u kožních onemocnění, jako je akné, psoriáza, aj. Použití
vitaminu A, resp. retinoidů, u nádorových onemocnění je ve
stadiu zkoušení." (Podle Farmakologického slovníku)
K nežádoucím účinkům některých retinoidů patří erytrém
a fotosenzitivní reakce.
"Retinoidy - syntetické analogy vitaminu A, přesněji kyseliny
retinové. Patří k nim např.: tretinoin, isotretinoin, etretinát.
I když přesný mechanismus působení retinoidů není znám,
ovlivňují epiteliální diferenciaci, keratinizaci a produkci
mazu. Retinoidy mohou mít závažné NÚ. Nesmějí se podávat u
pacientů s jaterním poškozením, neboť sami mohou funkci jater
nepříznivě ovlivnit. Dochází ke zvýšení triglyceridů v plasmě.
Kvůli teratogenitě se nesmí podávat v těhotenství, ani kojícím
matkám. K indikacím retinoidů patří různá kožní onemocnění,
např. psoriáza, ichtyóza, akné vulgaris, aj. Látky se podávají
p. o. nebo lokálně." (Podle Farmakologického slovníku)

Provitamíny A:
Vitamín A je v organizmu neskladný a podávání většího
množství je toxické. Je lépe přijímat jeho prekursory -
retinoidy (karoten, karotin, kryptoxantin), což jsou vlastně
provitamíny, z nichž pravděpodobně v játrech vzniká účinkem
enzymu karotenázy vitamín A. Provitamíny, zvláště karoten jsou v
organizmu skladné, nejsou toxické a dokázalo se jejich
protirakovinné působení. To znamená, že hrníček čerstvé mrkvové
šťávy denně spolu s dostatkem vitamínu C, E, vlákniny,
flavonoidů, rostlinných bílkovin a rostlinných tuků při omezení
nebo vyloučení živočišných produktů obsahujících tuk (maso,
mléko, vejce) nás pravděpodobně ochrání před vznikem rakoviny.

Vitamín A bývá správně kombinován s vitamínem E, aby se
posíly některé funkce jeho účinku a aby tolik nepodléhal zkáze.

Obsažen ve výrobku SOMA BRONZ PLUS: Betakarotén, hlavní složka
přípravku je jednak součástí antioxidačního systému, jednak
samotný pomáhá chránit kůži před různým poškozením, zvyšuje její
odolnost. Mimo to snižuje riziko srdečního infarktu, jeho
významný preventivní účinek je také u některých často se
vyskytujících nádorových onemocnění. Obsah - v 100 g ( v kapsli)
karotenový macerát 68,75 g (275 mg), olej z pupalky 10 g (40
mg), betakaroten 2,625 g (10,5 mg), vit. E 2,5 g (10 mg),
bílkovina 14 g, tuk 79 g, sacharidy 1 g
Beta karoten. Je to oranžové barvivo, spojované s prevencí
srdečních infarktů, nepravidelného srdečního rytmu, mrtvice
a rakoviny, zvláště pak rakoviny plic. Beta karoten zlepšuje
imunitní funkce a ničí singletové volné kyslíkové radikály.
Pacienti s rakovinou (zvláště s rakovinou plic, žaludku, jícnu,
tenkého střeva, děložního krčku a dělohy) mají často nízkou
hladinu beta karotenu v krvi, což je důsledkem jeho nízkého
přísunu ve stravě. Podle jedné studie byla hladina beta karotenu
v krvi u postižených rakovinou plic ve srvovnání se zdravými
jedinci třetinová. Podobně jedna britská studie z poslední doby
zjistila, že u mužů s nejvyšší hladinou beta karotenu v krvi je
oproti mužům s hladinou nejnižší vznik rakoviny, zejména
rakoviny plic, jen šedesátiprocentní.
Hlavní zdroje beta karotenu: Tmavě oranžová a tmavě zelená
listová zelenina. Nejvíce obsahují sladké brambory, pupalkový
olej, mrkev, karotenový macerát, mladá pšeničná tráva, sušené
meruňky, kapusta, růžičková kapusta, kadeřavá petržel, špenát
a žluté a oranžové dýně a melouny. Menší množství se nachází
v růžových grapefruitech, mangu, meruňkách, broskvích,
petrželové nati, zeleném hlávkovém salátu a brokolici. Významné
množství se nachází také v rajčatech, churmách (churmy-kaki),
papayi, mangu, rynglích, zelí, mandlích, lískových ořeších,
slunečnicových semínkách, červené a žluté paprice, slunečnicovém
oleji, arašídovém oleji, požltovém oleji, margarínech a másle
(bývají o betakaroten obohacované).

Obsah betakarotenu v mg/100g
Meruňky sušené 17,6
broskve, sušené 9,2
sladké brambory (tompinambury), vařené 8,8
mrkev 7,9
kapusta, sekaná 4,7
špenát, syrový 4,1
meruňky, syrové 3,5
dýně, konzervovaná nebo kaše 3,1
ananasový meloun 3,0
dýně, zimní, kaše 2,4
řepa, vařená 2,2
hlávkový salát, odrůda Romaine 1,9
grapefruit, růžový 1,3
mango 1,3
hlávkový salát, zelené listy 1,2
brokolice, vařená 0,7
růžičková kapusta 0,5

Čím tmavější oranžové nebo zelené ovoce či zelenina jsou, tím
více beta karotenu obsahují. V zelené zelenině beta karoten
překrývá a maskuje chlorofyl. Různé množství beta karotenu bylo
přítomno v každém z osmadvaceti běžných druhů ovoce a zeleniny,
které prověřovalo americké ministerstvo zemědělství. Podle
pokusů amerického ministerstva zemědělství se beta karoten
neničí vařením. Podle Janči se betakaroten v mrkvi, pokud ji
nastrouháme a za přítomnosti tuku (např. oleje) osmahneme,
přemění na vitamín A. V každém případě je provitamín A obsažený
v zelenině konzumované s tukem lépe asimilovatelný.
Beta karoten. Je to oranžové barvivo, spojované s prevencí
srdečních infarktů, nepravidelného srdečního rytmu, mrtvice
a rakoviny, zvláště pak rakoviny plic. Beta karoten zlepšuje
imunitní funkce a ničí singletové volné kyslíkové radikály.
Pacienti s rakovinou (zvláště s rakovinou plic, žaludku, jícnu,
tenkého střeva, děložního krčku a dělohy) mají často nízkou
hladinu beta karotenu v krvi, což je důsledkem jeho nízkého
přísunu ve stravě. Podle jedné studie byla hladina beta karotenu
v krvi u postižených rakovinou plic ve srvovnání se zdravými
jedinci třetinová. Podobně jedna britská studie z poslední doby
zjistila, že u mužů s nejvyšší hladinou beta karotenu v krvi je
oproti mužům s hladinou nejnižší vznik rakoviny, zejména
rakoviny plic, jen šedesátiprocentní.
na 500 g Vitamín A VitamínC Thiamin Riboflavin Niacin
kedluben list 15 500
mladá pšenice 12 000
petržel nať 1 500
acerolatřešně 0 0 12 0,32 2,10
jablko 550 47 0,17 0,14 0,7
meruňky 16 500 75 0,2 0,28 3,6
avokádo 1 650 110 0,55 1 8,3
ryngle 8 000 22 8 0,9 8
banány 1 100 66 0,25 0,32 0,33
hrušky 220 31 0,13 0,28 0,84
boysen 650 32 0,07 0,5 3,8
ostružiny 2 200 140 0,2 0,26 2,5
meloun cantaloup16 500 200 0,26 0,2 3,5
meloun casaba 80 32 0,11 0,08 1,5
cherimoyas 55 66 0,53 0,6 6,9
datle 550 0 0,55 0,7 13,2
jahody 300 283 0,13 0,32 2,9
fíky 600 11 0,39 0,33 2,37
granát. jablka 11 0,08 0,08 0,8
grapefruit 700 1 500 0,28 0,2 1,3
borůvky 460 64 0,23 0,27 2,1
maliny černé 20 110 0,33 0,57 5,4
maliny červené 900 167 0,21 0,58 5,5
meloun medový 130 76 0,14 0,1 2
rybíz černý 1 500 1 100 0,28 0,28 1,1
červený a bílý 1 000 330 0,22 0,28 0,55
třešně 1 100 72 0,33 0,33 2,3
kokos 10 0 0,31 0,24 3,25
dýně 5.600 33 0,15 0,39 2
limetky 55 155 0,11 0,09 0,8
olivy 350 11 0,11 0,1 0,11
pomeranče 1,7 300 0,7 0,35 2,4
papaya 11 000 330 0,33 0,3 1,9
kaki 11 400 46 0,12 0,09 0,44
švestky 1 900 50 0,25 0,24 3,3
broskve 8 250 64 0,15 0,36 6,9
brusinky 1 000 110 0,23 0,13 0,57
rebarbora 220 20 0,07 0,15 0,7
mandarinky 1 600 116 0,22 0,06 0,44
rajčata 5.500 165 0,42 0,33 4,4
meloun červený 4 000 100 0,2 0,22 1,4
hrozny 950 53 0,29 0,22 1,8
citrony 55 177 0,14 0,07 0,44
meloun cukrový 16 500 200 0,26 0,2 3,5



------------------------------------------------------------------------
C Praha Publishing, s.r.o./ ČTK      

HOME ARCHEUS HOME LEKY HORCIK 2